De werking van kruiden/voedsel en zijn genezende kracht

Afbeeldingsresultaat voor kruiden werkingEr zijn veel kruiden en soorten voedsel die niet alleen erg lekker zijn, maar ook nog eens enorm goed voor ons lijf! Zo kun je daarmee zaken zoals een hoge bloeddruk bestrijden, verminderen van pms klachten, verbeteren van de spijsvertering etc. En eigenlijk werkt het heel eenvoudig. Je maakt je voedsel lekker op smaak én zorgt gelijk goed voor het lijf. In dit artikel deel ik dan ook een aantal soorten kruiden en voedsel soorten die genezende werkingen hebben

Knoflook

Dit is misschien wel mijn grote favoriet. In veel gerechten gebruiken wij thuis knoflook. Maar wat kan deze witte bol nu eigenlijk? Laten we beginnen met de bestandsdelen:

  • mangaan: 23% van de ADH
  • vitamine B6: 17% van de ADH
  • vitamine C: 15% van de ADH
  • selenium: 6% van de ADH
  • vezels: 1 gram
  • veel koper, calcium, ijzer, kalium, fosfor, en vitamine B

Veel goede mineralen dus! Knoflook bestaat uit allicine.  Dit is ook de stof die zorgt voor de sterke geur. Maar waar werkt deze sterkruikende maar lekkere voedingssoort nu precies goed tegen?

-griep

-bloedarmoede

-aderverkalking

-hoge bloeddruk

-obesitas

-kanker

-hartaanval

Dat is dus nogal wat. Goede reden dus om minimaal 2 teentjes knoflook toe te voegen aan je voeding. Het beste kun je deze zo rauw mogelijk eten, omdat anders de allicine er uit gaat.

En heb je last van een slechte adem door de knoflook? Eet wat peterselie, dit neutraliseert de geur!

 

Sint-Janskruid

Sint-janskruid heeft een antidepressieve werking.

Net als de andere medicijnen tegen depressiviteit beïnvloedt sint-janskruid de lichaamseigen stoffen in de hersenen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Hoe het precies werkt is nog niet helemaal bekend.

Heb je last van sombere buien? Dan kunnen Janskruidtabletjes er de scherpe randjes afhalen en je door je dip heen helpen. Het kruid biedt houvast tijdens moeilijke perioden door rust, optimisme en nieuwe levensmoed. Dit komt doordat er stofjes inzitten die een versterkend en kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel.

Het helpt tegen allerlei symptomen van stress, zoals hartkloppingen, hyperventilatie, bedplassen, hoofdpijn en slapeloosheid.

Tijm

Tijm bevat de stof tymol. Dit is goed voor onze luchtwegen en helpt tegen het hoesten. Denk bijvoorbeeld maar aan hoestsiroop met tijm. Tijm helpt bij: slijmoplossend, ontsmet, slapeloosheid, activeert vetverbranding, verkoudheid.

Wist je dat Kamille een aftreksel is van Tijm? Dit zit bijvoorbeeld verwerkt in lekkere massageolie etc. Dit zorgt voor ontspanning en verlichting van hoofdpijn.

Kurkuma

Kurkuma is de specerij waar ik na research heel verrast over was. Deze heeft zulke goede dingen! Deze specerij lijkt een beetje op gember. Ook wel geelwortel genoemd. Deze zorgt voor de gele kleur in kerrie. Je kunt dit ook in poeder vorm kopen in de supermarkt.

Het werkt goed bij:

-Alzheimer

-bestrijding van kankercellen

-sterk ontstekingsremmend

-werkt goed voor je darmen

-verhoogt je weerstand

Venkel

Venkel is een plant uit de schermbloemfamilie. Dit smaakt naar anijs. Venkel werd in de tijd van de Romijnen al beschreven als medicijn tegen oogaandoeningen. Onderzoek heeft dan ook uitgewezen dat glaucoom afneemt van het eten van venkel. Onderzoek op dieren heeft aangetoond dat ook dit plantje tumoren bestrijdt.

Kaneel

Kaneel is ook weer een specerij die voor vele kwaaltjes positief zou kunnen werken. Zo kun je denken aan: de bestrijding van verkoudheid, diarree, misselijkheid, winderigheid, menstruatiepijnen. Kaneel verwarmt je lichaam en kan daardoor werken tegen koude voeten! Des te meer reden om iets lekkers te maken met kaneel deze koude dagen! Of bijvoorbeeld appel partjes met kaneel er over heen.

Uit onderzoek is gebleken dat kaneel een positief effect kan hebben op de pijn bij artrose.

 

Kortom, reden genoeg om je voeding lekker op smaak te maken met elke keer weer andere kruiden en specerijen!

Disclaimer

Let wel op, zorg altijd voor gezonde en gevarieerde voeding.  Zorg dat je verse groenten gebruikt en zo veel mogelijk zelf vers bereidt. Dit zorgt dat je minder slechte dingen binnenkrijgt 🙂 Daarnaast wil ik wel aangeven dat zwangere vrouwen of mensen met specifieke medische klachten altijd eerst moeten informeren bij de huisarts. Zo lees ik op verschillende fora dat venkel en epilepsie niet goed samen gaan.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *