Mijn tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Voordat ik bij mijn huidige baan terecht kwam, heb ik bijna een jaar lang gesolliciteerd. Inmiddels heb ik zelf ook brieven voorbij zien komen, en veel vragen gesteld waar nu op gelet wordt. Hierbij deel ik mijn tips voor het schrijven van een goede sollicitatie brief.

1. Verdiep je in het bedrijf

Bekijk de website van het bedrijf. Wat spreekt jou daar in aan? Dit kun je al in jouw brief vermelden. De kans is erg groot dat dagelijks tientallen brieven binnenkomen. Uiteraard wil je dat jouw brief daar tussenuit springt. Door research te doen laat je zien dat je geïnteresseerd bent en niet zomaar je brief aanpast en weg stuurt.

2. Geef aan wie je echt bent

We kennen het allemaal wel. De standaard zinnen als ik ben eerlijk, geen 9 tot 5 mentaliteit. Puur om te laten horen wat wij denken dat zij willen. Maaar het punt is dat de lezer dit in elke brief voorbij ziet komen. En zeg nou eerlijk, zeg je echt eerlijk wat je denkt en blijf je altijd langer dan de eindtijd of ga je naar huis zodra je mag? Geef liever aan wie je echt bent en waar je nu echt in uitblinkt.

 3. Laat de brief geen kopie van jouw cv zijn

Zorg dat je niet alleen maar noemt wat er op je c.v. vermeldt staat. Je kunt beter vertellen wat je leuk vind aan het werk, of waarom je voor het vak gekozen hebt.

4. Let op de spelling

Het gebeurd nog zo vaak dat brieven niet van te voren worden gecontroleerd. Zorg dat jouw brief spelling technisch klopt. Twijfel je? Laat het dan gerust aan iemand lezen, of zelfs aan meerdere personen. Er zijn genoeg bedrijven die jouw brief op de ” niet geworden”  stapel zullen leggen zodra ze spelfouten zien.

5. Wees eerlijk met je hobby’s

Veel mensen noemen de zelfde standaard hobby’s zoals muziek, met vrienden zijn, uitgaan etc. Maar vertel liever je echte hobby’s. Zo krijgt de werkgever een beter beeld over wie jij nu eigenlijk bent. Kijk je in je vrije tijd graag series en houdt je van surfen op het internet? Vermeld het.

6. Richt de brief aan de juiste contactpersoon

Wil je dat jouw brief goed terechtkomt? Zorg dan dat je de naam weet van de juiste contactpersoon. Kun je dat niet terugvinden? Bel dan naar het bedrijf om te vragen naar de naam. Zo kom je al geïnteresseerd over en heb je kans dat jouw naam vervolgens wordt herkend zodra de brief binnen is.

7. Verkoop jezelf

Wees niet bang om jezelf te verkopen! Na al die brieven die op een dag binnenkomen, willen ze weten waarom ze nu juist voor jou moeten kiezen. Geef aan waar je goed in bent en wat je voor het bedrijf kunt betekenen.

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *