Het milieu verbeteren: begin bij jezelf

Afbeeldingsresultaat voor schoon milieu

Misschien een post met een hele serieuze kant, maar wel een belangrijk onderwerp wat mij betreft. De wereld is er namelijk niet best aan toe. IJs op de Noordpool smelt weg, de lucht is vervuild etc. Dit alles hebben we aan onszelf te danken. Iedereen zegt altijd ja maar andere doen er ook niks aan dus waarom zou ik iets doen. FOUT! Ik vind namelijk dat je altijd bij jezelf kunt beginnen. Alle kleine beetjes helpen. Hierbij dus mijn 6 tips om de wereld een handje te helpen.

1. Pak eens vaker de fiets
Ik behoor ook tot de jongeren die meestal lui zijn en zich graag laten rijden door een voertuig. Maar toch heb ik nu als voornemen om vaker de fiets te pakken of te lopen. Het is enorm goed voor je dagelijkse beweging en je helpt het milieu hier enorm mee. Daarnaast zal dit ook schelen in de kosten voor benzine. Dubbele bonus dus!

2. Maak je woning energie zuinig
De meeste woningen beschikken inmiddels over dubbelzijdige ramen. Heb je dit nog niet? Zorg dan dat je dit snel doet. In de winter zal dit er voor zorgen dat je veel minder hoeft te stoken. Maak daarnaast gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonnenpanelen op het dak. Dit is even een eenmalige investering maar dit geldt ga je er uit halen met wat je in het jaar bespaart aan energiekosten. En je helpt het milieu doordat er geen grondstoffen uit de grond gehaald hoeven worden. Een goede manier om energie te besparen is door lampen te vervangen voor led lampen. Deze gebruiken veel minder stroom. Dit zal voor jezelf ook in jouw voordeel werken op de energienota!

3. Ga energiezuinig om met apparaten in huis
Dit kan met heel veel vrij simpele dingen die je zelf ook nog eens geld opleveren. Let bijvoorbeeld op wanneer je de vaatwasser of wasmachine aan doet. Is het echt nodig? Zo ja zorg dan dat je de vaatwasser/wasmachine goed vult en op een energiezuinig programma laat draaien. Wat dacht je van de verwarming in de winter? Zet hem een ” tikkie terug” en doe een paar kaarsen aan. Kaarsjes zorgen voor veel warmte en zorgen ook nog eens voor een gezellige en romantische sfeer. Laat vooral ook geen stekkers in het stopcontact zitten van bijvoorbeeld opladers, waterkoker etc. Haal na gebruik gelijk de stekker uit het stopcontact. De droger.. gebruik vaker je wasrek. Zorg dat je de was optijd doet dan heeft het voldoende tijd om lekker op het rek of op de waslijn te drogen.

4. Minder lang douchen/minder heet.
De douche is ook een grote bron waar op bespaart kan worden. Door minder lang te douchen en minder heet bespaar je veel water en veel stroom.

5. Verspil geen eten
Veel eten wordt verspild, en dat is enorm zonde. Weeg goed af hoeveel je nodig hebt per persoon. Maak van left overs bijvoorbeeld de lunch voor de volgende dag of vries het in voor later.

6. Stop met reclame ontvangen als je het niet leest
Als je geen nee sticker op de brievenbus hebt, ontvang je een paar keer week reclame. Indien je dit niet leest belandt dit allemaal weer in de prullenbak. Super zonde van alle bomen die voor dit papier worden gekapt. Een nee sticker kan dit voorkomen. Op de website van de rijksoverheid staat info hoe je dit kunt aanpakken. Klik hier voor de link .   Zorg dat je ongewenste reclame stopzet van ketens die jouw adres gegevens hebben. Heb je bijvoorbeeld ergens een klantenkaart dan is de kans groot dat je reclame in de bus krijgt. Doe je hier niks mee? Meldt je dan vooral af voor reclame.

 

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog ook bewuster omgaat met het milieu. Als iedereen gaat beginnen bij zichzelf krijgen we vanzelf een groot en goed resultaat. Want zeg nou eerlijk, jij gunt jouw (toekomstige) kinderen toch ook nog een mooi en gezond leven?

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *